Hoe meer mensen natuur onderdeel maken van hun dagelijks leven, hoe gezonder de samenleving en hoe belangrijker een groene leefomgeving is.


Webdesign by

In een dankbaar hart zal het altijd zomer zijn

  Sociaal Cultureel Welzijn

Emmen

Welzijn en Gezond

Welzijn en Gezond

De Cluft >>>

De Cluft dankbrief >>>

>>> pimvanlommel.

GezondZijn Nieuws Vit met ABCD Water Suiker Zout Geheugen Mindfulness Meditatie Denken Hier en Nu Bloeddruk Hygiene Gezonder leven Contact

Dag, bijzonder mens...Dag, bijzonder mens...Deze website zit in de ontwikkelingsfase.

Wij stellen het zeer op prijs indien u aan- of opmerkingen heeft
deze te melden op onderstaande
e-mail adres.

Met hartelijke groet,
Harry van den Berg.


Info@decluft.nl


Het grootste deel van de dag leven we in ons hoofd. Ons bewustzijn bevindt zich in een malende stroom van gedachten. Constant ben je aan het nadenken, tegen jezelf aan het praten, met anderen aan het praten.

Je denkt na over de dingen die je in de toekomst wilt of moet doen. Je overdenkt de gebeurtenissen van de afgelopen dagen, je probeert te onthouden dat je nog toiletpapier moest kopen, je vraagt je af hoe je je partner kunt overtuigen om samen die mooie film te kijken vanavond. Je denkt aan je werk, aan de lichte hoofdpijn die je voelt, aan het ‘tienminuten’ gesprek vanavond.

We leven in een maatschappij die is gebaseerd op denken.

“Ik denk dus ik ben”, schreef de Franse filosoof René Descartes in de 17e eeuw. Wanneer je denkt weet je dat je bestaat, dus moet je blijven denken om te blijven bestaan. Maar klopt deze redenering wel?

Een moment waarop alles is

Je ligt in de tuin, het is lente. Je voelt de zon op je lichaam, een subtiele warmte die je een fijn gevoel geeft. Je ligt op je rug, en boven je strekken de takken van een boom zich uit. Een zacht briesje doet de bladeren bewegen. Je hoort vogels fluiten, druk in gesprek met elkaar.

Je ruikt de geur van de lente. Bloemen, planten. Je hoort in de verte een kind lachen, en er klinkt zachte muziek bij de buren.

Een gevoel van totale ontspanning overvalt je. Je gedachten zijn gestopt, je voelt je plotseling één met je omgeving. Eén met het moment. Je voelt dat alles goed is, dat je gelukkig bent. Geen gedachtes, geen herinneringen, geen emoties. Alleen bewustzijn. Alleen zijn.

Haal je aandacht constant naar het nu

Nu, niet straks, is de essentie van je bestaan. Het is heel goed en nuttig om bezig te zijn met je gedachten, om te plannen voor de toekomst en het verleden te overdenken. Om echt voldoening uit je leven te halen heb je echter het nu nodig. Een balans tussen denken en zijn.

Zet even je gedachten stil. Stop met denken, en start met ervaren. Merk hoe leven in het nu je problemen vermindert en je leven op veel fronten leuker maakt.


 Ik denk, dus ik ben (Cogito ergo sum)

Pas wanneer je je bewust bent van het nu, kun je het leven daadwerkelijk ervaren. In je hoofd ervaar je niet meer dan jouw herinneringen en verwachtingen van het leven.

Kun je je jouw gedachten zo nu en dan stopzetten, en je aandacht naar het nu trekken? Dan merk je dat oude wijsheid uit de 17e eeuw misschien niet altijd opgaat. Je bent niet omdat je denkt, je bent omdat je bent.

“Ik ben bewust, dus ik ben.”

Schud stress van je af, ervaar meer geluk

Leven in het nu is niet moeilijk. Ja, je moet het oefenen. En hoe vaker het je lukt om in het moment te zijn, des te leuker het begint te worden. Je beseft namelijk plotseling dat je een simpel gereedschap in handen hebt dat je helpt om altijd en overal ontspannen en gelukkig te zijn.

Loop door het bos met je aandacht bij het bos. Praat met een vriend, en houd je aandacht bij die vriend. Aai je kat, en voel de vacht en de warmte. Eet je maaltijd zonder afleidingen, en proef de intense smaak.

Geniet van je werk terwijl je het verricht, en niet alleen van het moment waarop je de taak van je lijstje kunt strepen. Trek je aandacht naar het nu in de trein, de metro of de tram.

Vertraag, ontspan, waardeer en geniet. Adem in en adem uit, laat je gedachten later maar aankloppen. Je hebt nu de mogelijkheid om jezelf helemaal één te voelen met het leven, laat dat moment niet wegglijden maar grijp het met beide handen aan. Laat je meeslepen door het moment.

Meer tips om bewust door het leven te gaan?

Hoe vaker je in het nu kunt leven, des te makkelijker het voor je wordt om ontspannen, gezond en gelukkig te zijn.

Wat  gebeurt er met bewustzijn na de dood?....

Niets

Je hoeft de wereld niet te begrijpen;
je moet alleen je plaats erin weten te vinden.


Albert Einstein


Met bewustzijn is nog nooit iets gebeurt, en er zal nooit iets mee gebeuren, niet voor, tijdens  of na de dood.

Bewustzijn is het enige waar nooit iets mee gebeurt.
Het is de onaantastbare ruimte waarin alles wat ‘gebeurt’ plaatsvindt.


Met al het andere waarmee je je identificeert;
 lichaam, denken en voelen gebeurt van alles.

Het komt en gaat en is voortdurend aan verandering onderhevig.


Maar wanneer je beseft dat jij bewustzijn bent, kan jou niets meer gebeuren.