Hoe meer mensen natuur onderdeel maken van hun dagelijks leven, hoe gezonder de samenleving en hoe belangrijker een groene leefomgeving is.


Webdesign by

In een dankbaar hart zal het altijd zomer zijn

  Sociaal Cultureel Welzijn

Emmen

Welzijn en Gezond

Welzijn en Gezond

De Cluft >>>

De Cluft dankbrief >>>

>>> pimvanlommel.

GezondZijn Nieuws Vit met ABCD Water Suiker Zout Geheugen Mindfulness Meditatie Denken Hier en Nu Bloeddruk Hygiene Gezonder leven Contact

Dag, bijzonder mens...Dag, bijzonder mens...Nieuwe kijk op een goede gezondheid

Als verpleegkundige had ik drie jaar geleden sterk het gevoel dat ik iets anders of aanvullends wilde gaan doen op werkgebied, maar wat? Een zenspreuk zegt: ‘De Meester verschijnt als de leerling bereid is.’ Later meer >>>


En zo gebeurde het. Via via kwam namelijk de opleiding orthomoleculaire voedingstherapie op mijn pad. De manier van werken en de kijk op een goede gezondheid die ik daar heb geleerd, geeft me energie, letterlijk!

Zelf ben ik bijvoorbeeld gaan ervaren hoe het is om suikerarm te eten. Ongelooflijk wat dat met een lichaam doet. Nog energieker, beter slapen, een helder gevoel in je hoofd en meer positieve bijkomstigheden, kortom ik ben enthousiast. Maar laat ik eerlijk zijn, het was in het begin niet gemakkelijk. Mijn lichaam moest eerst ontwennen van de toegevoegde suikers in de voeding, maar wat krijg je daar veel voor terug.

Meer informatie – en ook recepten – kunt u vinden op de website www.ankecusters.n


Nieuwe kijk op een goede gezondheid

Als verpleegkundige had ik drie jaar geleden sterk het gevoel dat ik iets anders of aanvullends wilde gaan doen op werkgebied, maar wat? Een zenspreuk zegt: ‘De Meester verschijnt als de leerling bereid is.’ En zo gebeurde het. Via via kwam namelijk de opleiding orthomoleculaire voedingstherapie op mijn pad. De manier van werken en de kijk op een goede gezondheid die ik daar heb geleerd, geeft me energie, letterlijk!

Zelf ben ik bijvoorbeeld gaan ervaren hoe het is om suikerarm te eten. Ongelooflijk wat dat met een lichaam doet. Nog energieker, beter slapen, een helder gevoel in je hoofd en meer positieve bijkomstigheden, kortom ik ben enthousiast. Maar laat ik eerlijk zijn, het was in het begin niet gemakkelijk. Mijn lichaam moest eerst ontwennen van de toegevoegde suikers in de voeding, maar wat krijg je daar veel voor terug.

Mag ik me voorstellen?

Ik ben Anke Custers en ik ben werkzaam als orthomoleculair therapeut. Naast mijn werk als verpleegkundige – al ruim 12 jaar – zie ik de complementaire geneeswijze als een waardevolle aanvulling.

Met de orthomoleculaire therapie beginnen we bij de basis, en dat is de voeding. Voeding is namelijk de basis van onze gezondheid, daar ben ik inmiddels heilig van overtuigd.

Door het leggen van verbanden tussen klachten, symptomen en het voedingsgedrag, kan ik inzicht krijgen in welke voedingsstoffen in een bepaalde situatie het zelfgenezend vermogen kunnen ondersteunen. Deze voedingstoffen worden dan door mij geadviseerd vanuit de voeding en/of in de vorm van supplementen.

De orthomoleculaire voeding is met name gericht op gezonde evenwichtige voeding, bij voorkeur biologisch, puur en natuurlijk. Pakjes en zakjes zijn bij mij verleden tijd, en het koken met verse producten smaakt bovendien stukken beter. Op deze manier consumeert u automatisch al minder toegevoegde en dus bewerkte suikers. Een win-winsituatie. Het uitgangspunt van de orthomoleculaire voeding is dat de benodigde voedingsstoffen in een optimale hoeveelheid worden aangeboden met zo min mogelijk verontreiniging.

Ik zie mijn werkzaamheden als orthomoleculair therapeut als aanvulling op de reguliere zorg. Daarom vind ik het belangrijk dat een patiënt eerst bij een arts is geweest om ziekten uit te sluiten of juist te diagnosticeren. Wanneer de arts geen diagnose heeft gesteld voor de klachten, kan het elimineren of introduceren van bepaalde voedingsmiddelen of het slikken van een voedingssupplement toch verlichting bieden.

Zo nodig kan er aanvullend laboratoriumonderzoek gedaan worden. We testen de darmflora en kunnen vaststellen of er sprake is van voedselallergie of -intolerantie. De uitslagen van deze testen bekijk en bespreek ik met mijn patiënten en dan maak ik een persoonlijk voedingsplan.

Van reguliere naar complementaire zorg

Ik signaleer een switch van de reguliere zorg naar de complementaire zorg.

Complementaire geneeskunde werkt aanvullend op de reguliere geneeskunde en is geen vervanging. Ze kunnen elkaar versterken en ondersteunen. Zo zijn er verschillende visies op ziekte en gezondheid. Vaak wordt gezondheid gezien als de afwezigheid van ziekten, en zijn interventies gericht op het reduceren van symptomen en het bestrijden van ziekten. Maar steeds vaker staat ook de integrale visie op zorg centraal, waarbij de interventies gericht zijn op het versterken van ons immuunsysteem en de veerkracht, het bevorderen van ons zelfherstellende vermogen volgens een holistische benadering. Gezondheid is mijns inziens meer dan alleen niet ziek zijn.

Deur op een kiertje

Het ziekenhuis waar ik werk, heeft een werkgroep opgericht die enkele vormen van complementaire zorg wil gaan inzetten of dit al doet.

Hierbij kunt u denken aan het geven van handmassages, ademhalingsoefeningen, muziek tijdens bijvoorbeeld operaties. Maar onder complementaire zorg valt ook hypnotherapie, yoga, het toevoegen van vitaminen of probiotica in de vorm van supplementen, accupunctuur, et cetera.

Patiënten kiezen vooral op eigen initiatief voor complementaire zorg. Maar steeds vaker bieden ziekenhuizen het aan als aanvulling op de gangbare zorg, bedoeld ter ondersteuning van de behandeling om klachten te verminderen of om de kwaliteit van leven te verbeteren of ondersteunen.

Sommige complementaire zorginterventies kunt u zelf toepassen, maar vaak is begeleiding van een arts of therapeut noodzakelijk. Ik vind het ook belangrijk om bij uw behandelend arts aan te geven welke complementaire aanvulling u toepast. Met een open en eerlijke communicatie zet u het belang van uw gezondheid voorop.

Het heeft tijd nodig voordat het volledig normaal gevonden wordt en de complementaire zorg een vast onderdeel is in de behandeling. De tijd zal het leren. De deur staat op een kiertje, daar word ik in ieder geval al heel blij van.

Anke Custers is orthomoleculair therapeut. Ze komt uit de reguliere gezondheidssector, waar ze nog steeds werkzaam is als dialyseverpleegkundige. Ze ziet haar werk als orthomoleculair therapeut als een waardevolle aanvulling op haar werkgebied. Ze heeft een persoonlijke en betrokken werkwijze waarin ze een advies op maat geeft. In deze werkwijze staat puur natuurlijke voeding voorop, aangevuld met de juiste nutriënten.

Meer informatie – en ook recepten – kunt u vinden op de website www.ankecusters.nl

B12 tekort Het zit niet tussen de oren


Kom voor jezelf op,
j
ij bent de ervaringsdeskundige,  jij kent je lichaam het best.  Zou het vitamine-B12-tekort kunnen zijn? Lees verder >>>

Voor Gezond-Zijn en Blijven

Vitamine ATe veel vitamine A zorgt voor botbreuken…..


Vitamine A heeft niet alleen invloed op ons zicht, het immuunsysteem en de huidgezondheid, het blijkt ook effect te hebben op … Lees verder >>>

Magnesium met Vitamine B6  
helpt tegen stress


Dit blijkt uit een klinische studie onder 264 deelnemers met stress die tussen de 18 en 50 jaar oud waren.Lees verder >>>

Vallen voorkomen met vitamine D

Suppletie met vitamine D in combinatie met een lichte vorm van beweging verkleint significant het valrisico bij ouderen… Lees verder >>>

Magnesium, we kunnen niet zonder

Als jonge jongen genoot ik van het verbranden van een stukje magnesiumlint, want dit gaf een heel mooi fel licht. Ik had natuurlijk geen flauw idee dat dit mineraal van onschatbare waarde is voor ons lichaam en … Lees verder >>>

 Astaxanthine
de Algen Antioxidant


Astaxanthine is een carotenoïde die wordt gemaakt door plankton, algen en bepaalde planten, schimmels en b…
Lees verder >>>

Bram Bakker is psychiater, publicist en gedreven sporter. Hij leidt een druk leven en voelt zich daar goed bij. Totdat…. Bakker wordt getroffen door een geheimzinnige aandoening.

Ook een dokter kan ziek worden. Sommige mensen verbazen zich daarover, want als je zoveel over gezondheid weet, dan zou je toch beter dan wie ook moeten kunnen voorkomen dat je ziek wordt. En als het je dan al overkomt, zou je precies moeten weten wat te doen om weer beter te worden. Maar zo simpel is het niet.

De dokter als patiënt

Artsen zijn net mensen: ze worden gemiddeld niet ouder dan andere mensen met een vergelijkbaar opleidingsniveau en sociaal-economische status. Waarin een arts zich van een patiënt onderscheidt is het feit dat hij precies weet wat hij niet wil…

Zij die bijvoorbeeld wanhopige patiënten nog chemokuren aanbieden, ondergaan die zelf liever niet, omdat ze het ellendige verloop kennen. Het enige wat ze niet weten, is wat het is om zelf patiënt te zijn. Zo begint het door Ivan Wolffers – collega-arts, schrijver en patiënt – geschreven voorwoord van het nietsverhullende, kritische boek De dokter als patiënt. ..

Artsen zijn net mensen

Als u tot de 30 procent mensen met prediabetes behoort – wat betekent dat uw bloedsuikerspiegels te hoog beginnen te worden – kunt u het best een koolhydraatarm dieet volgen. Al na een maand treden enkele belangrijke verbeteringen van uw gezondheid op, en zeker als u een vrouw bent, zo heeft een recente studie aangetoond.

Mannen en vrouwen lijken anders te reageren op een koolhydraatarm dieet. Bij mannen vermindert de hoeveelheid lichaamsvet snel, terwijl de gunstige effecten voor vrouwen subtieler, maar significanter zijn: hun slagaderen worden gezonder en flexibeler, en de kans op een hartziekte ten gevolge van de verstijving van de slagaderen wordt kleiner.


Een koolhydraatarm dieet vermindert de kans op diabetes in minder dan vier weken

Dit opvallende verschil werd waargenomen door onderzoekers van de School of Medicine van de Universiteit van Missouri toen ze 20 mannen en vrouwen van middelbare leeftijd met prediabetes op een koolhydraatarm dieet zetten.

Aan het eind van de studie, na vier weken, was het gewicht van de mannen gemiddeld met 6,3 procent gedaald en dat van de vrouwen met 4,4 procent. Maar de mate van arteriële stijfheid was bij de mannen niet veranderd, terwijl bij de vrouwen een sterke verbetering werd vastgesteld.

De verharding van de slagaderen is een van de eerste tekenen van hartaandoeningen en het lijkt erop dat dit vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Daarom heeft een koolhydraatarm dieet in het bijzonder voor vrouwen een gunstig effect.

Bron: Appl Physiol Nutr Metab, 10 mei 2018; doi: 10.1139 / apnm-2018-0113

Vraag: Ik ben 63 jaar oud en mijn gehoor gaat langzaam maar zeker achteruit. Is daar iets aan te doen?

Antwoord: De meest voorkomende auditieve beperking is door ouderdom veroorzaakt gehoorverlies. Wereldwijd wordt ongeveer 40 procent van de mensen boven de 75 erdoor getroffen.1

Maar gehoorverlies hoeft niet per se blijvend te zijn, en is ook niet altijd onvermijdelijk. Er kan een oplosbaar probleem aan uw gehoorverlies ten grondslag liggen. Ga daarom eerst na of u last hebt van een van de volgende problemen.

1) Verstopte oren

Hebt u naast uw gehoorverlies ook last van duizeligheid of een zwaar, dof gevoel in uw oren? Ga dan bij uw huisarts of doktersassistente langs om te kijken of u uw oren moet laten uitspuiten. Ga niet zelf aan de slag met een wattenstaafje, want daarmee duwt u een prop oorsmeer alleen maar verder naar binnen. Als uw oren verstopt zijn, laat de oorsmeer dan professioneel verwijderen.

2) Aspirine en NSAID’s

Uw vermogen om goed te horen kan aangetast worden door regelmatig gebruik van aspirine (om bijvoorbeeld de kans op een hartinfarct of beroerte te verminderen). Dat geldt ook voor niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID’s), zoals ibuprofen (bijvoorbeeld tegen gewrichtspijn). Deze middelen kunnen zelfs tinnitus (oorsuizen) veroorzaken: een aanhoudend gepiep of gezoem in de oren. Als u gewend bent een van bovenstaande middelen te gebruiken, probeer dan eens – in overleg met uw arts – om drie weken lang zonder te doen en kijk of dat verbetering geeft.

Er zijn nog veel meer medicijnen in verband gebracht met gehoorverlies,2 dus is het verstandig na te gaan of uw doofheid een bijwerking is van de pillen die u slikt.

3) Voedingsmiddelentekort

Ook een gebrek aan bepaalde voedingsmiddelen kan de oorzaak vormen van uw gehoorverlies. Laat daarom uw bloed testen op de volgende voedingsmiddelen:

B-vitaminen: Er is een verband aangetoond tussen een laag gehalte aan vitamine B12 en foliumzuur en aan ouderdom gerelateerd gehoorverlies.3 Dat lijkt een probleem dat eenvoudig op te lossen is, maar uit onderzoek is gebleken dat het slikken van supplementen met deze vitaminen weinig uithaalt. Waarschijnlijk komt dat door een afname van de maagzuurproductie (hypochloorhydrie), waar veel mensen mee te maken krijgen als ze ouder worden. Als uw maag niet voldoende maagzuur produceert, kan uw voeding – of uw supplement – niet goed verteerd worden. Dus zelfs als u de juiste supplementen slikt, is de kans groot dat ze het tekort niet opheffen.

Waarschijnlijk heeft ongeveer 30 procent van de mensen boven de 60 atrofische gastritis: een chronische ontsteking van de maagwand. Dan produceert de maag te weinig maagsap, waardoor er onvoldoende vitamine B12 uit de voeding wordt opgenomen. Zo ontstaat er een tekort.4


Moet je horen! Natuurlijke oplossingen voor gehoorverlies
Moet je horen! Natuurlijke oplossingen voor gehoorverlies
Door: Harald Gaier

Als uw gehoor achteruitgaat, hoeft u zich daar niet zomaar bij neer te leggen. Probeer de oorzaak te achterhalen, u kunt er misschien iets aan doen.

Een tekort aan vitamine B12 kan allerlei lichamelijke klachten veroorzaken, dus het is de moeite waard om dit te laten checken. Als u inderdaad een tekort hebt, kan dit worden behandeld met vitamine B12-injecties. Een andere mogelijkheid is het slikken van één tablet betaïnehydrochloride met pepsine per dag voor de hoofdmaaltijd. Maar doe dit altijd in overleg met een (natuur)arts en nooit in combinatie met ontstekingsremmers.

Als het probleem met het maagzuur eenmaal is verholpen, en oudere mensen met gehoorverlies gaan supplementen met foliumzuur en vitamine B12 gebruiken, dan verbetert het gehoor bij een derde van hen. Bij die andere twee derde kan het zijn dat andere voedingsmiddelentekorten de oorzaak van het probleem vormen.

Zink: Als naast het gehoorverlies ook tinnitus optreedt, zou de oorzaak daarvan een tekort aan dit mineraal kunnen zijn. Dat kan meestal gecorrigeerd worden door het innemen van zinksupplementen. Zink heeft een ontstekingsremmende en antioxiderende werking, waardoor de oxidatieve stress in het slakkenhuis (de spiraalvormige structuur die trillingen omzet in geluid) afneemt.5 Oxidatieve stress ontstaat als er te veel vrije radicalen vrijkomen: agressieve deeltjes, die onze cellen kunnen beschadigen,

Tip: zink wordt optimaal opgenomen als u slaapt, dus neem het supplement aan het eind van de dag in.

Magnesium: Er zijn ook verbanden aangetoond tussen een tekort aan dit mineraal in de voeding en gehoorverlies. Het is meermalen bewezen dat supplementen met magnesium zowel tijdelijk als permanent gehoorverlies kunnen verminderen.6

Vitamine D: Een tekort aan deze vitamine blijkt vaak voor te komen bij keel-, neus- en oorpatiënten. Als deze mensen niet reageren op andere behandelingen, kunnen supplementen met vitamine D helpen.7 U kunt ook ongeveer een kwartier per dag uw huid blootstellen aan de zon (zonder zonnebrandcrème): daarvan stijgt het gehalte vitamine D in uw lichaam.

Let op: granaatappel en andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals groene thee en kurkuma, kunnen u tegen uv-straling beschermen.8 Toch kunt u beter voorkomen dat u zo lang in de zon zit dat uw huid verbrandt.

4) Andere mogelijke oorzaak

Een brughoektumor (ook bekend als ‘vestibularisschwannoom’ of ‘acusticusneurinoom’). Dat is een goedaardige, langzaam groeiende tumor die uitgaat van de gehoor- en evenwichtszenuw in het binnenoor. De tumor ontstaat door een overproductie van schwanncellen, die (als een soort uienschil) de zenuwvezels omhullen voor de ondersteuning en de elektrische isolatie van de zenuwen. Als de tumor groeit, kunnen de zenuwen in de verdrukking komen, wat vaak tot eenzijdig gehoorverlies leidt.9 Uiteindelijk kan een operatie nodig zijn.

[Kadertekst:]Zuurstof tegen doofheid

Als bovenstaande suggesties geen resultaat hebben, kunt u hyperbare zuurstoftherapie overwegen. Dat is een behandeling waarbij u 100 procent zuurstof inademt terwijl u in een drukcabine ligt.

In een onderzoek gaf een combinatie van zuurstoftherapie en een behandeling met vaatverwijdende middelen (per infuus) een verbetering bij bijna 60 procent van de patiënten met plotseling gehoorverlies. De behandeling zorgt ervoor dat de hoeveelheid zuurstof in de bloedtoevoer naar de oren toeneemt. De grootste verbetering was te zien bij patiënten die kort nadat ze last kregen van gehoorverlies met deze combinatiebehandeling startten.10


[Literatuur:]

1 J Am Geriatr Soc, 1995; 43: 928-935

2 Braz J Otorhinolaryngol, 2006; 72: 836-844; Hear Res, 2009; 252: 29-36

3 Am J Clin Nutr, 1999; 69: 564-571

4 JAMA, 1997; 278: 1659

5 Laryngoscope, 2011; 121: 617-621


6 Ann Otol Rhinol Larygol, 2004; 113: 672-675

7 Indian J Otolaryngol Head Neck Surg, 2013; 65: 57-60

8 intelegen.com/nutrients/uv-radiation.htm

9 american-hearing.org/disorders/acoustic-neuroma

10 Undersea Hyperb Med, 2011; 38: 137-142

Zonnebankgebruik (voor de aanmaak van vitamine D) is niet nodig en wordt afgeraden.
De zonnebank is schadelijk en eventuele voordelen wegen niet op tegen de nadelen.  
Lees verder >>>

Aspirine doet misschien meer kwaad dan goed

Aspirine wordt vaak geadviseerd om hart- en vaatproblemen te voorkomen. Maar misschien doet het medicijn meer kwaad dan goed, blijkt uit een grote nieuwe literatuurstudie.


Onderzoekers van de medische faculteit van de Universiteit van Warwick (Groot-Brittannië) analyseerden 2572 studies. Daaruit bleek dat aspirinegebruik aan de ene kant levens spaart, maar aan de andere kant de kans op inwendige bloedingen en beroertes laat stijgen. Kortom, er is een delicaat evenwicht tussen de voor- en nadelen van preventief aspirinegebruik, concluderen de onderzoekers.


Toch lijken de cijfers in het nadeel van aspirine uit te vallen: regelmatig aspirinegebruik voorkwam in tien jaar tijd per 100.000 mensen tussen de 33 en 46 doden door hart- en vaatziekten, en 34 doden door dikkedarmkanker. Maar in diezelfde periode veroorzaakte het medicijn per 100.000 mensen naar schatting 46 tot 49 ernstige bloedingen en 68 tot 117 maag- en darmbloedingen.
Bron: Health Technology Assessment, 2013; 17: doi: 10.3310/hta17430

Wat zijn vrije radicalen?

Er wordt soms gesteld dat 90% van alle ziekten in verband kunnen worden gebracht met vrije radicalen, slechte levensstijl, eet- en drink gewoonten, daarom is gezond eten echt een must. Chemicaliën zijn overal aanwezig. Denk aan luchtvervuiling, allerlei pesticiden, kleur-, bewaar- en geurstoffen, stress, junkfood, radiatie en nog veel meer zaken. Men noemt dit vrije radicalen of oxidanten.

Junkfood en andere slechte eetgewoontes zijn oxidanten en slecht voor je gezondheid.

Wat is oxidatie?

De definitie van oxidatie is een chemisch proces waarbij een stof elektronen afgeeft aan een ander stof. Oxidatie staat gelijk aan veroudering. Gezond eten vertraagt veroudering, zoals rimpels.

Een eenvoudige molecule kon weleens een cruciale rol spelen bij het ontstaan van diabetes type 2. Dat zou betekenen dat de ziekte te verhelpen is met een voedingssupplement: carnosine.

Als u aan diabetes type 2 denkt, kunt u waarschijnlijk ook de gebruikelijke reeks gebeurtenissen opsommen die eraan voorafgaat. Een ongezonde leefstijl en voeding maken dat iemand aankomt en overgewicht krijgt; overgewicht zorgt voor insulineresistentie, zodat het lichaam de suikers uit koolhydraten niet kan afbreken. Het suikergehalte (glucosewaarde) in het bloed begint te stijgen: diabetes type 2. Als dit niet behandeld wordt, leidt het op den duur tot een sterk verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

De behandeling van diabetes is ook bekend: een dieet met ‘langzame’ koolhydraten – dus die langzaam worden omgezet in glucose – en medicijnen zoals metformine. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes, en negen op de tien van hen heeft type 2.

Wereldwijd zijn er ongeveer 400 miljoen mensen met diabetes type 2 en dat aantal zal naar verwachting stijgen naar 500 miljoen in 2030. Het is de snelst groeiende ziekte ter wereld.

Maar er klopt iets niet: we kennen de opeenvolgende verschijnselen wel, maar waar is het bewijs dat het ene verschijnsel het andere veroorzaakt? En de gezaghebbende Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat obesitas leidt tot diabetes, maar wat is het mechanisme achter bijvoorbeeld insulineresistentie?

Artsen kijken naar bepaalde onderzoeken, waaruit vaak blijkt dat de kans op een hartinfarct of beroerte daalt als je een hoge bloedsuiker verlaagt met medicijnen. Dat wijst op een verband. Maar er zijn ook genoeg andere studies – soms grote – die iets anders laten zien. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat diabetici met een bloedsuiker ver onder de drempelwaarde (de waarde die als gevaarlijk geldt) ook soms zenuw- en nierschade oplopen: twee bekende gevolgen van diabetes in een gevorderd stadium.

Gek genoeg blijken deze mensen zelfs vaker hart- en vaatziekten te hebben dan diabetici bij wie de bloedsuiker minder goed gereguleerd is. Dat klopt niet met de huidige theorie.

Maar er is een missing link in die theorie: een stofje met de naam methylglyoxaal. De belangrijkste functie van methylglyoxaal is zijn rol bij de glucosestofwisseling. Maar het stofje speelt ook een rol bij de vorming van moleculen die eiwitten, vetten en DNA omzetten.

Te veel methylglyoxaal kan ervoor zorgen dat andere moleculen niet meer werken. Dat kan allerlei problemen veroorzaken, zoals atherosclerose (aderverkalking), wat kan leiden tot beroerten of een hartinfarct.

Al jaren zien artsen dat diabetici bijzonder veel methylglyoxaal in hun bloed hebben. En ze dachten altijd dat dit stofje een bijproduct was van het ziekteproces. Maar nu blijkt uit een baanbrekende studie dat het net andersom is: methylglyoxaal – en niet obesitas als zodanig – veroorzaakt insulineresistentie.

Verlaag de methylglyoxaalwaarden en de symptomen van diabetes nemen af. En dat kunt u bereiken met een goedkoop voedingssupplement: carnosine.

Oorzaak en gevolg

Het idee dat methylglyoxaal misschien de ware oorzaak is van diabetes, zingt al jaren in onderzoekslaboratoria rond. Maar pas dit jaar konden wetenschappers het bewijzen, althans in proeven bij ratten en fruitvliegjes.1 Peter Nawroth en Aurelio Teleman van de Heidelberg Universiteit in Duitsland gaven ratten methylglyoxaal in hun eten. Al snel ontwikkelden de dieren de gangbare symptomen van diabetes, zoals insulineresistentie.

Om de biologische mechanismen te begrijpen, testten de wetenschappers mklachten, en cholesterolverlagende statines.

ethylglyoxaalwaarden bij fruitvliegjes, op het eerste gezicht een vreemde keus. Maar Teleman wijst erop dat hun energiestofwisseling zoveel overeenkomsten vertoont met die van ons dat ‘resultaten toch belangrijk zijn en meestal vertaald kunnen worden naar zoogdieren en mensen’.

De onderzoekers schakelden met behulp van gentechnologie de enzymen uit die de methylglyoxaalwaarden regelen: de vliegjes werden insulineresistent, vervolgens obees en ten slotte steeg hun bloedsuiker. ‘Dat is een duidelijk bewijs dat methylglyoxaal niet het gevolg maar de oorzaak is van diabetes type 2,’ zegt Teleman.

Dit gaat ook in tegen de standaard opvatting dat obesitas insulineresistentie veroorzaakt, waarbij cellen niet meer reageren op insuline, het hormoon dat suikers afbreekt, waardoor de bloedsuiker stijgt.

Maar wetenschappers begrijpen nog niet waardoor methylglyoxaalwaarden plotseling kunnen stijgen. Dat is de volgende fase van het Duitse onderzoek. Het kan komen door ongezonde voeding, met name bewerkte voedingsmiddelen en de toegevoegde suikers daarin. Maar zolang dat niet onderzocht is, houden de onderzoekers vast aan de theorie van de Lund Universiteit in Zweden. Zij beschreven het proces van diabetes als ‘een aanvaring tussen genen en omgeving’.2

Schade voorkomen

Het nieuwe onderzoek heeft al wel iets belangrijks opgeleverd: het voedingssupplement carnosine (een antioxidant) kan de symptomen van diabetes type 2 herstellen doordat het de methylglyoxaalwaarden verlaagt. Carnosine zit van nature in onze hersenen en spieren, maar in zeer kleine hoeveelheden.

Carnosine beschermt ook andere cellen tegen schade door methylglyoxaal, ontdekten onderzoekers van King’s College in Londen twintig jaar geleden. Toen werd al over carnosine geschreven als ‘een mogelijke niet-giftige modulator van complicaties bij diabetes’.3

Afgelopen jaar ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Istanbul de toxische effecten van methylglyoxaal bij ratten en hoe ze die konden herstellen door de dieren carnosine te geven.4

Andere onderzoekers hebben gezien dat carnosine heel veel zink aan zich kan binden. En ook dat die twee stoffen helpen om leeftijdsgebonden geheugenverlies in de hersenen, en lichamelijke veroudering in het algemeen, tegen te gaan.5

Carnosine bestrijdt niet alleen de symptomen van diabetes, het werkt ook preventief. Onderzoekers van het Monash Centrum voor Gezondheid in Melbourne deden onderzoek bij dertig mensen met overgewicht of obesitas die bovendien een voorstadium van diabetes hadden. De helft kreeg twaalf weken lang dagelijks 2 gram carnosine, de andere helft een placebo.

De deelnemers die het supplement kregen, hadden minder verschijnselen van insulineresistentie, én hun glucose- en insulinewaarden waren lager.6

De hoofdonderzoeker, Barbora de Courten, treft voorbereidingen voor een grotere studie: ze wil kijken of carnosine het risico op diabetes en hartziekte kan verkleinen, en of het bijdraagt aan een beter gereguleerde bloedsuiker bij mensen met (pre)diabetes .

De ontbrekende stukjes

Een literatuurstudie door de Universiteit van Kentucky brengt drie grote onderzoeken naar diabetes (de ACCORD-, ADVANCE- en VADT-trials) onder de aandacht waaruit blijkt dat een strenge regulatie van de bloedglucosewaarden geen positieve invloed had op het hart, en zelfs nadelige gevolgen kon hebben.7

Onderzoekers van de Kliniek voor Hypertensie en Nefrologie in het Duitse Hannover zijn het daarmee eens. In een literatuuroverzicht van dezelfde drie trials en een vierde (de UKPDS-trial) ontdekten ze dat er in de groep bij wie de glucosewaarden werden gereguleerd meer mensen aan een hartziekte overleden.8

Onderzoekers van de Universiteit van Toronto gaan zelfs zover dat ze een van de belangrijkste doelen bij de behandeling van diabetes, namelijk glucoseregulatie, ‘controversieel’ noemen. Een duidelijk gevaar van scherpe glucoseregulatie is hypoglykemie: een gevaarlijk lage bloedsuiker.9

Diabetes type

2 kon weleens de prijs zijn die we betalen voor onze moderne westerse leefstijl en onze bewerkte voedingsmiddelen. En de geneeskunde is deze strijd niet aan het winnen.

Het reguleren van de bloedsuiker – de standaardbenadering – heeft maar beperkt effect, en meestal alleen in de eerste maanden. En medicijnen zoals metformine hebben allerlei onplezierige bijwerkingen, waaronder maagproblemen.

De resultaten van grote onderzoeken laten zien dat alleen het verlagen van de glucosewaarden niet de oplossing is om hartziekte te voorkomen. We kennen het complete plaatje dus nog niet. En zonder dat kunnen we het probleem niet effectief behandelen. Maar misschien is bij diabetes het stofje methylglyoxaal wel het ontbrekende puzzelstukje.

Literatuur

1. Cell Metab, 2018; 27: 926–34

2. Mol Cell Endocrinol, 2014; 382: 726–39

3. Biochem Biophys Res Commun, 1998; 248: 28–32

4. Arch Physiol Biochem, 2017; 123: 192–8

5. Nutrients, 2018; 10. pii: E147

6. Obesity, 2016; 24: 1027–34

7. Nat Rev Cardiol, 2010; 7: 369–75

8. Vasc Health Risk Manag, 2009; 5: 859–71

9. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil, 2010; Suppl 1: S25–31

Wat is diabetes?

Er zijn twee soorten diabetes: type 1 en type 2. Bij type 1 kan de alvleesklier geen insuline produceren; het hormoon dat koolhydraten afbreekt tot glucose, de energie voor onze cellen. Patiënten met diabetes type 1 moeten regelmatig insuline injecteren om hun glucosewaarde te reguleren.

Type 2 ontstaat meestal meer geleidelijk. Het is een proces waarin de alvleesklier na verloop van tijd niet genoeg insuline meer afgeeft of waarbij de cellen insulineresistent worden. Als glucose niet in de cellen kan worden opgenomen, neemt de hoeveelheid glucose in het bloed toe. Als daar niets aan gedaan wordt, kan dit leiden tot hart- en vaatziekten, nierfalen en zelfs blindheid.

Waaraan herken je diabetes?

• Veel plassen

• Dorst

• Hongergevoel

• Wazig zien

• Jeuk

• Slecht genezende wondjes

• Vermoeidheid

Diabetes: de bekende oorzaken

Toen we nog niet wisten dat methylglyoxaal een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van diabetes type 2 (zie hoofdartikel), werden alleen andere factoren genoemd als waarschijnlijke oorzaak:

• Overgewicht en obesitas (BMI > 25)

• Ongezonde voeding, met name gesuikerde dranken en bewerkte voedingsmiddelen

• Stress

• Gebrek aan beweging

• Genen: er zijn ongeveer 36 genmutaties geïdentificeerd die de kans op diabetes kunnen vergroten. Toch spelen genetische factoren bij naar schatting slechts 10 procent van alle gevallen een rol

• Recept geneesmiddelen: bepaalde recept-geneesmiddelen kunnen de kans op diabetes vergroten. Dat zijn onder andere glucocorticoïden, ontstekingsremmende steroïden, thiazide-diuretica om de bloeddruk te verlagen, bètablokkers om het hartritme te regelen, antipsychotica tegen stress- en angst

Het ontbrekende puzzelstukje bij diabetes

Er overlijden meer 75-plussers aan aspirine dan gedacht

Ouderen die voor alle zekerheid aspirine slikken, om hart- en vaatziekten te voorkomen, moeten daar misschien nog eens over nadenken, nu uit nieuw onderzoek is gebleken dat het medicijn een veel hogere kans op een dodelijke bloeding geeft dan werd gedacht.

Vier keer zoveel kans
Mensen boven de 75 hebben door het gebruik van aspirine vier keer zoveel kans op een ernstige bloeding in maag, slokdarm of dunne darm, waarvoor ze naar het ziekenhuis moeten, en tien keer zoveel kans om aan die bloeding te overlijden. Die kans is volgens onderzoekers van de Universiteit van Oxford veel hoger dan uit eerder onderzoek was gebleken.

Om het risico te verminderen zouden ouderen die willen doorgaan met aspirine, er een medicijn naast moeten slikken, namelijk een maagzuurremmer (protonpompremmer), zegt hoofdonderzoeker Peter Rothwell. Maar dat medicijn brengt ook weer risico's met zich mee, zoals een verhoogde kans op maaginfecties.

Mensen die al een hartinfarct of beroerte hebben gehad, moeten doorgaan met aspirine, omdat het als bloedverdunner fungeert, adviseren de onderzoekers.

Ernstige bloeding
Deze studie is een van de eerste waarin de gevolgen van aspirine voor 75-plussers wordt onderzocht. De onderzoekers volgden 3166 patiënten, van wie de helft 75 of ouder was. Er waren 405 mensen die een bloeding kregen terwijl ze aspirine slikten.

Hoewel het probleem op alle leeftijden voorkwam, hadden de mensen boven de 75 drie keer zoveel kans op een ernstige bloeding ergens in het lichaam, en vijf keer zoveel kans op een fatale bloeding.

Onder de 65-plussers werd 0,5 procent van de mensen door een dodelijke bloeding getroffen: 1 op de 200. Dat cijfer steeg naar 3 per 200 onder mensen boven de 75 jaar. En de kans wordt steeds groter naarmate de patiënt ouder is.

Als mensen willen stoppen met aspirine, moeten ze de dosering langzaam afbouwen. De onderzoekers waarschuwen ervoor dat plotseling stoppen het risico op een hartinfarct of beroerte kan vergroten.

Bron: The Lancet