Hoe meer mensen natuur onderdeel maken van hun dagelijks leven, hoe gezonder de samenleving en hoe belangrijker een groene leefomgeving is.


Webdesign by

In een dankbaar hart zal het altijd zomer zijn

  Sociaal Cultureel Welzijn

Emmen

Welzijn en Gezond

Welzijn en Gezond

De Cluft >>>

De Cluft dankbrief >>>

>>> pimvanlommel.

GezondZijn Nieuws Vit met ABCD Water Suiker Zout Geheugen Mindfulness Meditatie Denken Hier en Nu Bloeddruk Hygiene Gezonder leven Contact

Dag, bijzonder mens...Dag, bijzonder mens...Deze website zit in de ontwikkelingsfase.

Wij stellen het zeer op prijs indien u aan- of opmerkingen heeft
deze te melden op onderstaande
e-mail adres.

Met hartelijke groet,
Harry van den Berg.Info@decluft.nl


Hoe meer mensen natuur onderdeel maken van hun dagelijks leven, hoe gezonder de samenleving en hoe belangrijker een groene leefomgeving is.


Persoonlijke hygiëne?
Mannen schuiven de voorhuid van de penis terug tot achter de eikel. Wassen doe je met lauw water zonder zeep.

Overdadig wassen kan de natuurlijke bacterieflora die je beschermt tegen infecties aantasten.

Persoonlijke hygiëne vrouwen

Verzorg je intieme hygiëne een tot twee keer per dag, met blote handen, niet met een washandje, en van voor naar achter om te verhinderen dat er ziektekiemen in de schaamspleet terechtkomen. Beperk je ook tot uitwendige lichaamsdelen. Vaginale douches zijn af te raden, behalve op doktersvoorschrift, omdat ze de beschermende flora beschadigen. En dat kan leiden tot uitdroging, irritaties en andere ongemakken.

Vermijd te agressieve producten. Gebruik een zachte zeep of een product speciaal voor de vrouwelijke intieme hygiëne, al is dat niet onontbeerlijk. Probeer het product te vinden dat best bij je past. Let vooral op de pH (zuurtegraad) en de aanwezigheid van melkzuur (goed voor de vaginale flora). Als je een specifiek ongemak ondervindt, zoals ontsteking van de vagina, mycose of uitdroging, kan je een uitstrijkje laten nemen om de ideale pH van je producten te bepalen en eventueel een medische behandeling te volgen.

Een volledige epilatie is in de mode, maar opgepast voor irritaties. Haartjes hebben een beschermende functie tegen wrijvingen en infecties. Een onthaarde huid op die plek wordt sneller droog en gevoelig.

Het uitstrijkje om HPV, humaan papillomavirus, op te sporen, moet elke twee jaar gebeuren. Dat is de enige manier om baarmoederhalskanker op te sporen. Je kan het ook elk jaar vragen, maar de ingreep wordt maar een keer om de twee jaar terugbetaald.

Vanaf 30 jaar moet je zelf elke week je borsten onderzoeken. Een eerste mammografie kan tussen je 35ste en je 40ste. Vanaf 40 jaar is het aangeraden om dat elke twee jaar te doen. De mammografie wordt volledig terugbetaald tussen 45 en 65 jaar.

Versterkende oefeningen voor je perineum zijn heel je leven nuttig - niet alleen na een zwangerschap en een geboorte - om incontinentie van de urinewegen te voorkomen en voor een gelukkig seksueel leven.
Hoe je perineum te versterken?


Persoonlijke hygiëne Mannen

Het is aangeraden je twee keer per dag te wassen, vooral de penis. Het is daarbij belangrijk goed de voorhuid terug te schuiven, want de opeenstapeling van huidschilfers kan infecties veroorzaken. De voorhuid moet tijdens het wassen zo ver worden teruggetrokken dat je de eikel en het randje eronder goed kunt schoonmaken.

Smegma is huidsmeer van de eikel. Het zorgt ervoor dat de voorhuid goed over de eikel kan schuiven. Het is een witte, kleverige substantie, die kan gaan stinken, irriteren en ontsteken.

. Indien de voorhuid te strak is en niet heen en weer geschoven kan worden, kun je de eikel niet goed schoonhouden. Bij fimose, vernauwing van de voorhuid waardoor die niet volledig over de eikel schuift, kan je best een arts raadplegen om de voorhuid operatief verwijderen. Dit heeft hetzelfde effect als een besnijdenis.

Een simpel stukje zeep of een douchegel kan genoeg zijn. Maar soms is het slijmvlies van de eikel gevoelig aan te agressieve producten. Hun parfums kunnen allergische reacties veroorzaken. Bij rode vlekken of irritatie is een speciaal verzorgend product aangewezen.

Anno nu is ook bij mannen ontharen en scheren 'in', vooral bij de jongere generaties. Toch is het niet aan te raden. Als je last hebt van een condyloma - net als bij vrouwen gaat het om HPV - kan het letsel uitzaaien door te scheren en wordt de ziekte besmettelijker.

Onderzoek geregeld je eikel en controleer de basis van je penis en je scrotum op eventuele condylomata, die lijken op kleine gezwellen. Vanaf je 30ste is het aangeraden geregeld je teelballen te inspecteren en te controleren of er geen gezwel optreedt. En het allerbelangrijkste: vanaf 50 jaar is het essentieel om elke twee jaar, of zelfs elk jaar, je prostaat te laten controleren. Prostaatkanker is de derde meest voorkomende kanker bij mannen.


Persoonlijke hygiëne studenten

Bij ruim twee derde van de studenten zit het met de hygiëne wel goed. Volgens wetenschapper Kelly Reynolds van The University of Arizona moet je je handdoek wassen nadat je hem drie keer hebt gebruikt. Huidcellen en bacteriën trekken in de handdoek als je je ermee afdroogt. Na drie keer gebruiken is de handdoek aardig onhygiënisch geworden en moet hij vervangen worden. Als je daarnaast de handdoek niet goed laat opdrogen, of in een vochtige omgeving laat hangen, kunnen bacteriën nog harder groeien en is zelfs drie keer gebruiken soms te veel.


Persoonlijke hygiëne collega's

Hoe zit het met de persoonlijke hygiëne van je collega's? Een vieze werkplek die voor ergernis zorgt: ook de persoonlijke hygiëne van collega’s is een bron van ergernis. Collega’s die naar zweet of naar sigarettenrook ruiken zijn ook geen feest om mee te werken, blijkt uit onderzoek. En wat dacht je van het hoesten en proesten zonder de hand voor de mond te houden, of het niet wassen van de handen na een bezoek aan het toilet.


Persoonlijke hygiëne: Mondverzorging


Persoonlijke hygiëne mannen, vrouwen en collega’s

Kun je slechte adem voorkomen.Hygiëne en seks

: Iedereen houdt normaal zijn lichaam goed schoon. Geslachtsdelen mag je wel wat extra aandacht geven. Het maakt daarbij niet uit of je nu een jongen/man of een meisje/vrouw bent.

Je geslachtsorganen en anus kun je het beste goed schoon houden door regelmatig goed te wassen met alleen water. Te veel zeep gebruiken is eigenlijk niet goed voor de gevoelige huid. Het is beter bij het wassen van je geslachtsdelen geen gewone zeep te gebruiken.

Als alternatief kun je eventueel een pH-neutrale wasemulsie gebruiken. Als je een keer zeep of shampoo gebruikt, spoel de huid dan heel goed na.

Seksuele hygiëne: Verzorging voorhuid

Zowel jongens/mannen als meisjes/vrouwen hebben een voorhuid. Bij jongens/mannen is dat het dikke stukje huid dat je over de eikel heen en weer kunt schuiven. Bij meisjes/vrouwen is de voorhuid natuurlijk veel kleiner, maar het kan ook over de eikel van de clitoris heen en weer worden geschoven.

Strakke voorhuid mannen
Op jongere leeftijd bedekt de voorhuid strak de hele eikel en eindigt in een puntje. Zelfs als je een erectie of een orgasme hebt blijft de voorhuid op z'n plaats. Als je ouder wordt, gaat de voorhuid steeds losser en kan dan ook steeds verder over de eikel heen geschoven worden.

Door je regelmatig daar goed te wassen kun je helpen bij dat losser worden van de voorhuid. Als de voorhuid erg strak is en niet heen en weer geschoven kan worden kun je de eikel niet goed schoon houden en dat zou tot een infectie kunnen leiden.

Bij jongens/mannen verzamelt zich onder een strakke voorhuid een witte substantie die smegma heet. Het smegma ruikt sterk en kan tot een ontsteking leiden. Regelmatig goed wassen is dus belangrijk. Liefst elke dag. De voorhuid moet hiervoor teruggeschoven worden tot achter de eikel.

Bij meisjes kan hetzelfde gebeuren maar die hebben er minder last van.

Sommige mensen ontdekken seksuele hygiëne pas als ze gaan vrijen omdat het moeilijk gaat en pijn doet.


Vrouw en seksuele hygiëne

Iedere vrouw heeft afscheiding vanuit de schede (vagina): witte vloed. Het dient ervoor om de schede soepel en schoon te houden. De afscheiding is kleurloos of wit, jeukt niet en heeft geen nare geur.

De hoeveelheid afscheiding verschilt per persoon. Net als met zweten, zal de ene vrouw meer afscheiding hebben dan de andere. Ook de periode in de maand is van invloed: midden tussen twee menstruaties in is er de meeste afscheiding. Vlak voor en vlak na de menstruatie is er minder afscheiding en zal het ook minder helder (doorzichtig) zijn, tot witgeelachtig toe.

Raadpleeg de huisarts bij klachten zoals:

Baarmoederhalskanker wordt onder meer veroorzaakt door het seksueel overdraagbare HP-virus. Jaarlijks lopen zeshonderd vrouwen baarmoederhalskanker op. Ongeveer tweehonderd tot 250 patiënten overlijden hier aan.

Deze vorm van kanker kan effectief worden opgespoord. Door de cellen van een uitstrijkje uit de baarmoederhals genetisch te onderzoeken, kan een betrouwbaarder diagnose worden gesteld.

Preventie en voorkomen van baarmoederhalskanker
Uit onderzoek naar het vaccin Gardasil blijkt dat als meisjes die nog niet seksueel actief zijn worden ingeënt, zij beschermd worden tegen 99 procent van de mogelijke infecties met hpv. Voor jonge vrouwen die minder dan vijf seksuele partners hebben gehad, betekent het vaccin een bescherming tegen 44 procent van de infecties.
Vanaf september 2009 krijgen alle meisjes vanaf twaalf jaar prikken tegen baarmoederhalskanker. De vaccinatie is opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma, heetgeen betekent dat het vaccin gratis is.

Tips voor de vrouw

Besnijdenis

In sommige gevallen kunnen jongens op hun twaalfde jaar nog zo'n strakke voorhuid hebben dat ze ermee naar een dokter moeten om de voorhuid operatief te verwijderen. Dit heeft hetzelfde effect als besnijdenis.

Besnijdenis van jongen vindt ook plaats als religieus ritueel bij Orthodoxe Joden en Moslims. Soms enkele dagen na de geboorte, soms op 8 of 9 jarige leeftijd. In sommige westerse landen zoals de Verenigde Staten wordt de besnijdenis van jongens vaak gedaan uit zogenaamd hygiënisch oogpunt.


In sommige delen de wereld zoals Afrika worden meisjes ook besneden en erger dan jongens.