Hoe meer mensen natuur onderdeel maken van hun dagelijks leven, hoe gezonder de samenleving en hoe belangrijker een groene leefomgeving is.


Webdesign by

In een dankbaar hart zal het altijd zomer zijn

  Sociaal Cultureel Welzijn

Emmen

Welzijn en Gezond

Welzijn en Gezond

De Cluft >>>

De Cluft dankbrief >>>

>>> pimvanlommel.

GezondZijn Nieuws Vit met ABCD Water Suiker Zout Geheugen Mindfulness Meditatie Denken Hier en Nu Bloeddruk Hygiene Gezonder leven Contact

Dag, bijzonder mens...Dag, bijzonder mens...Vitamine A


Te veel vitamine A zorgt voor botbreuken…..

Vitamine A heeft niet alleen invloed op ons zicht, het immuunsysteem en de huidgezondheid, het blijkt ook effect te hebben op de botgezondheid. Een overmaat kan de botten zwak maken.

Vitamine A, of retinol, is een vetoplosbare vitamine dat betrokken is bij de afweer, het gezichtsvermogen en de huidgezondheid. Kinderen hebben het nodig voor een goede groei. Vanwege de vetoplosbaarheid moet u bedacht zijn op de hoeveelheid die u binnenkrijgt (dit geldt tevens voor vitamine D, E en K). De vitamine kan zich namelijk in het lichaam stapelen en zorgen voor vervelende bijwerkingen, dit in tegenstelling tot wateroplosbare vitamines zoals vitamine C. Tegenwoordig gebruiken veel mensen voedingssupplementen. Het risico op een hoge inname van vitamine A neemt daardoor toe. Zweedse wetenschappers waren geïnteresseerd in de gezondheidseffecten op de botten bij inname van vitamine A en onderzochten het in een dierstudie.

Let op de dosering

De onderzoekers gaven de muizen gedurende 10 weken verschillende doseringen vitamine A als aanvulling op hun voeding. De doseringen kwamen overeen met 3,5 – 13 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor mensen, een dosering die met het gebruik van verschillende supplementen tegelijkertijd gehaald kan worden. Al na 8 dagen zagen de wetenschappers dat de botten van de muizen dunner werden en dus breekbaarder. Eerder onderzoek gaf aan dat dit met zeer hoge doseringen, 13 – 142 keer de ADH, ook het geval is.

De effecten van vitamine A op de botgezondheid wordt mogelijk veroorzaakt door een concurrentiestrijd met vitamine D. Vitamine D zorgt voor de opname van calcium en magnesium in de botten, wat botten sterk maakt.

Let daarom goed op of uw supplementen (in totaal) niet te veel vitamine A bevatten. De ADH voor mannen en zwangere vrouwen is 800 mcg per dag, vrouwen hebben per dag 680 mcg nodig.

Bron: J Endocrinol. 2018 Oct 31;239(3):389-402.

Magnesium met Vitamine B6  helpt tegen stress

Mensen die een hoge vorm van stress ervaren, kunnen baat hebben bij een combinatie van magnesium en vitamine B6. Dit blijkt uit een klinische studie onder 264 deelnemers met stress die tussen de 18 en 50 jaar oud waren.

Volgens de onderzoekers is dit het eerste onderzoek waarbij de effecten van magnesium met B6 op mensen met stress is gemeten. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Plos One.

Magnesium

Magnesium speelt een grote rol in ons lichaam. Het mineraal werkt bij het reduceren van stress, brengt het hormoon cortisol omlaag en gaat slapeloosheid tegen. Maar stress zorgt ook dat magnesium via de urine wordt uitgescheiden. Van B6 is bekend dat een hoge dosis helpt bij mensen met depressie en angst.

Bij de deelnemers aan de studie werd zowel de dagelijkse dosis van 300 mg magnesium (magnesasmyl) onderzocht als het effect van dagelijkse dosissen van 300 mg magnesium (magnesium lactate dehydrate) met 30 mg vitamine B6 (pyridoxine hydrochloride) voor een periode van acht weken.

Gecombineerd

Bij 40 procent van de deelnemers daalde het stressniveau door de combinatie van magnesium met B6. En bij mensen met hoge stressniveaus die de dagelijkse dosis magnesium met B6 kregen, was het effect zelfs 24 procent groter dan wanneer diegenen alleen magnesium kregen.

De onderzoekers stellen wel dat onderzoek van langere duur nodig is om te bepalen of de effecten ook na acht weken in stand blijven.

Bron: PLoS One. 2018 Dec 18;13(12):e0208454.

5 redenen om vandaag nog met Qigong te beginnen


In het Oosten wisten ze het al lang en het maakt nu ook in het Westen zijn opkomst: qigong. Dit holistisch systeem van bewegingen, ademhaling en meditatie wordt ook wel ‘meditatie in beweging’ genoemd en vormt de hoeksteen van de traditionele Chinese geneeskunde. Qigong pakt verschillende gezondheidsproblemen aan. Hieronder vijf goede redenen om deze oude techniek vandaag nog op te pakken.

1. Het verlaagt de bloeddruk

Uit verschillende studies blijkt dat qigong een effectieve, natuurlijke behandeling kan zijn bij een hoge bloeddruk. Uit een analyse van twintig tests onder meer dan 2.000 mensen met een hoge bloeddruk kwam naar voren dat qigong hoge bloeddruk verlaagt en dat het in combinatie met medicijnen effectiever is dan medicatie alleen.

2. Het helpt tegen tinnitus

Tinnitus is een veelvoorkomend gehoorprobleem dat leidt tot het gonzen of suizen van de oren. Het regelmatig beoefenen van qigong kan helpen bij dit probleem. Uit een onderzoek onder tachtig mensen met tinnitus bleek dat regelmatig qigongen de ernst van de aandoening drastisch vermindert. Het helpt zelfs zo goed dat dit effect minstens drie maanden na het stoppen met de oefeningen nog aanwezig was.

3. Het geeft pijnverlichting

De twee belangrijkste vormen van qigong zijn de interne en externe.Externe qigong vereist de aanwezigheid van een qigong meester die getraind is om zijn qi over te brengen om gezondheid van anderen te bevorderen. Externe qigong is veelbelovend voor de behandeling van aandoeningen die samengaan met chronische pijn, zoals osteoartritis, lage rugpijn en fibromyalgie. Een Britse overzichtsstudie van vijf trials toonde een sterkere vermindering van de pijn in qigong groepen dan in een controlegroep. Een Amerikaanse overzichtsstudie leidde tot de conclusie dat externe qigong waarschijnlijk effectief is voor het behandelen van chronische pijn. De werkzaamheid van de behandeling lijkt vooralsnog afhankelijk van de competentie van de meester.

4. Het zorgt voor een goed gevoel

Het twee keer per week beoefenen van qigong kan het uithoudingsvermogen, het evenwicht, de lichamelijke en psychische gezondheid en het spiritueel welbevinden van oudere volwassenen verbeteren. Het kan zelfs een depressie bij ouderen verlichten. Kinderen kunnen er ook baat bij hebben: twee keer per week een sessie verbeterde hun gevoel van welbevinden op school en had een positief effect op hun gedrag.

5. Het helpt bij de behandeling van kanker

Qigong kan ook helpen tegen veelvoorkomende symptomen van kanker bij patiënten en overlevenden, zoals vermoeidheid. Als overlevenden van prostaatkanker ingedeeld werden in twee groepen verminderden gevoelens van vermoeidheid en stress sterker in de groep die gedurende drie maanden qigong lessen kregen dan in de groep die eenvoudige rekoefeningen uitvoerden. Volgens een studie onder mannelijke en vrouwelijke kankerpatiënten, verbeterde qigong ook de algemene kwaliteit van leven, de stemming en het niveau van C-reactief proteïne (een teken van een ontsteking). Ander onderzoek laat zien dat qigong het immuunsysteem een boost kan geven en de overlevingskansen kan verbeteren als het toegepast wordt als complementaire kankerbehandeling.

Bronnen:

Medicine (Baltimore), 2015;94:e352

J Psychosom Res, 2010;69:299–304

Geriatr Nurs, 2017 Aug 16. pii: S0197-4572(17)30173-8

Int J Geriatr Psychiatry, 2006;21:890–7

J Altern Complement Med, 2010;16:939–44

J Altern Complement Med, 2005;11:41–7

J Pain, 2007;8:827–31

J Rehabil Res Dev, 2007;44:195–222

Clin Rheumatol, 2008;27:1497–505

J Kanker Surviv, 2014;8:60–9

Ann Oncol, 2010;21:608–14

Support Care Kanker, 2012; 20: 1121–33

Integr Kanker Ther, 2002;1:345–70