Hoe meer mensen natuur onderdeel maken van hun dagelijks leven, hoe gezonder de samenleving en hoe belangrijker een groene leefomgeving is.


Webdesign by

In een dankbaar hart zal het altijd zomer zijn

  Sociaal Cultureel Welzijn

Emmen

Welzijn en Gezond

Welzijn en Gezond

De Cluft >>>

De Cluft dankbrief >>>

>>> pimvanlommel.

GezondZijn Nieuws Vit met ABCD Water Suiker Zout Geheugen Mindfulness Meditatie Denken Hier en Nu Bloeddruk Hygiene Gezonder leven Contact

Dag, bijzonder mens...Dag, bijzonder mens...Ken jij iemand die een te hoge bloeddruk heeft en dit moet verlagen deel dit bericht
 dan met deze persoon?


Je botten gezond houden doe je met deze voedingsstof

De uitspraak Melk is goed voor elk komt je waarschijnlijk bekend voor. Inmiddels verschillen de meningen hierover en lijkt het een beetje achterhaald. De stof die in melk zit, calcium, is echter wel goed voor elk. Maar waarom is calcium zo belangrijk, hoeveel heb je van dit mineraal nodig en waar zit het in?

Calcium wordt ook wel kalk genoemd, een mineraal dat stevigheid aan het skelet en gebit geeft. Maar dit mineraal heeft nog vele andere functies. Zo is dit mineraal bijvoorbeeld nodig voor het goed functioneren van de spieren en daarnaast zorgt het ervoor dat prikkels geleid kunnen worden.

NIET ALLEEN IN MELK

Het is algemeen bekend dat calcium te vinden is in zuivelproducten, zoals melk en kaas. Maar dit mineraal bevindt zich in vele andere producten, zoals aardappelen, peulvruchten, brood en groenten. Eigenlijk is het bijna onmogelijk om geen calcium binnen te krijgen.

Voor volwassenen tussen de 19 en 50 jaar wordt aangeraden om 1 gram van dit mineraal per dag binnen te krijgen. Voor mannen en vrouwen tussen de 51 en 70 jaar is dit 1,1 gram en voor mannen en vrouwen boven de 70 jaar wordt 1,2 gram aangeraden. 1 gram komt overeen met zo’n 4 á 5 glazen melk. Ook maakt het nog uit wat iemand verder op een dag binnenkrijgt.

Zo bevordert vitamine D de opname van calcium, evenals voldoende beweging. Producten als alcohol, cafeïne en zout zorgen juist weer voor een verlies van dit mineraal via de urine.

DE BOTTEN GEZOND HOUDEN

Wanneer je ouder wordt, neem je minder calcium op. Bij vrouwen die in de overgang zitten, kunnen hormonale veranderingen ook een negatief effect hebben op de opname van dit mineraal. Door een tekort kan osteoporose ontstaan. Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd en komt met name voor bij ouderen. Calcium is daarom een belangrijk mineraal, te veel is echter ook niet goed. De maximale veilige dosis wordt daarom ook gesteld op 2,5 gram per dag, wat neerkomt op zo’n 2 liter melk.

GEZOND EN GEVARIEERD ETEN

Door gezond en gevarieerd te eten, is het bijna onmogelijk om onvoldoende calcium binnen te krijgen. Kies voor zoveel mogelijk pure en onbewerkte producten. Maak bijvoorbeeld regelmatig een lekkere (groene) smoothie van fruit groene bladgroente. Probeer bij elke maaltijd ook wat rauwkost te eten en geniet!

Dit kun jij doen tegen een hoge bloeddruk

Onderzoekers geven toe fout te zitten met hun vetarme dieetadvies.

Sorry zeggen is pijnlijk…

Hallo wereld, Research Hoofdkwartier hier. Alles goed met je? (Zo niet, dan graven en vorsen we totdat we boven water hebben wat er met je aan de hand is). Trouwens, weet je nog dat we je vertelden dat een vetrijk dieet je aderen kan laten dichtslibben met hartproblemen als gevolg? Het is je vast niet ontgaan dat we deze theorie al 30 jaar actief hebben uitgedragen. Studie na studie… Om eerlijk te zijn, we zijn er doodmoe van.

Dankzij de niet aflatende inspanningen van Research Hoofdkwartier, liggen de winkels vol met allerhande light en vetvrije producten en je arts heeft je misschien ook nog wel statinen voorgeschreven om van dat nare vet af te komen…

Uhm… Niet lachen, maar we hadden het fout! Echt hoor, eet rustig wat je maar wilt aan vet: boter, kaas, melk, noem maar op. Helemáál niet schadelijk voor je hart. Sterker nog, vet reduceert de kans op een hartaanval. Dus het veroorzaakt geen hartaanval, maar voorkomt hem. Ja hoor, 180 graden de andere kant op dus.

Goed mogelijk dat je nog helemaal niks gelezen hebt over deze gênante vergissing. We hebben de boodschap verstopt achter schattige kopregels, zodat het niemand zou opvallen wat een zootje we ervan gemaakt hebben. (We gingen er vanuit dat we in een ‘koppensnellers’ tijdperk leven waarin de mensen een concentratiespanne hebben van 5 seconden. En gelukkig hadden we gelijk).

Dus, hier hebben we een nieuwe kopregel (hoop dat je ‘m leuk vind, wij waren er zelf nogal content mee): ‘Nieuw onderzoek kan schuldgevoel zuivelconsumptie uitbannen.’ Goed hè?! Het zegt niks over het feit dat we er 30 jaar naast zaten, of dat light voedsel en drank de voedselindustrie astronomische bedragen hebben opgeleverd, zoals dat ook geldt voor de gigantische bedragen die de farmaceutische industrie heeft opgestreken aan de verkoop van statines. We zeggen niet dat dit onnodige uitgaven waren en ook niet dat onze adviezen de kans op een hartaanval vergroot hebben. Nee hoor, je hoeft je alleen niet meer schuldig te voelen. Dat is alles.1

We stellen ons even twee scenario’s voor binnen het gemiddelde gezinsleven: eentje van voor ons persbericht en eentje daarna.
Dialoog vóór het persbericht:

Vrouw: ‘Ik heb net een geroosterd boterhammetje met roomboter gegeven. Ik voel me zo schuldig!’
Man: ‘Schuldig?! Dat is wel het minste. Je gaat hier aan DOOD!’

Dialoog ná het persbericht:

Vrouw: ‘Ik heb net een geroosterd boterhammetje met roomboter gegeven. Ik voel me zo schuldig!’
Man: ‘Schuldig?! Nergens voor nodig. Niks aan de hand.’ (Om precies te zijn heb je je kans op een hartaanval zojuist verkleind, maar ik heb even een kijkje genomen áchter de kopregel. Sorry!).

Ok, daarmee hebben we 98 procent van de populatie afgehandeld. Nu moeten we nog aan de slag met de overgebleven 2 procent die nog steeds aan het lezen is (zó irritant!…). Voor die paar aanhouders hebben we een meer feitelijke samenvatting: ‘Volgens recent onderzoek is het niet erg aannemelijk dat de consumptie van volle melk, yoghurt en kaas ons vroeger het graf in stuurde.’

Dit vertelt nog niet de hele waarheid, maar we hebben weer 1,5 procent van de mensen bereikt met onze boodschap. We zitten nog met de obstinate halve procent die nu nóg leest (een doelgroep die een vijf uur durende opera van Wagner als een kort deuntje beschouwd; wat mankeert deze mensen?).

Voor deze enkelingen, die meer buiten zouden moeten komen, moeten we met de waarheid komen (denken we). Wat we gedaan hebben, is een onderzoeksgroep samenstellen van 3.000 mensen van 65 jaar en ouder. We hebben hun bloed gedurende 22 jaar onderzocht op drie verschillende vetzuren die je tegenkomt in zuivelproducten. In tegenstelling tot wat beweerd werd, veroorzaakte geen van deze ‘slechte’ vetten enige hartaanval. Sterker nog: één van deze vetten reduceerde het risico op overlijden door een hartaanval met 42 procent!2

We omschrijven deze studie als stevig onderbouwd (één van onze favoriete typeringen) en voegen eraan toe dat ‘mensen een meer afgewogen en gefundeerde keuze kunnen maken op basis van wetenschappelijke feiten dan op basis van “horen zeggen”’. Hiertoe rekenen we ook het bericht ‘van horen zeggen’ dat ons bereikte via de laatste officiële US Dietary Guidelines, dat nog steeds het eten van light en halfvolle producten adviseert. Niet alleen een verkeerd advies, maar ook nog eens schadelijk, omdat deze producten extra toegevoegde suikers bevatten. En die waren al die tijd al de boosdoener bij het ontstaan van hartproblemen!

Dus, wij van Research Hoofdkwartier zouden sorry kunnen zeggen, zeker gezien het feit dat we veel mensen voortijdig naar hun graf gestuurd hebben. Maar goed, we hebben besloten om een beetje lol te maken, vandaar onze vermakelijke ‘schuldig’ kopregel.

Literatuur
1. ScienceDaily, 11 July, 2018
2. Am J Clin Nutr, 2018 Jun 11. doi: 10.1093/ajcn/nqy117

Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft, zonder dat ze hiermee bekend zijn, last van een te hoge bloeddruk. Je leefstijl heeft een grote invloed hier op. Jij kunt dan ook een en ander doen om je bloeddruk op een natuurlijke manier te verlagen.

KIES VOOR LIGHT ZOUT

Het minderen met zout is iets waar veel mensen met een hoge bloeddruk tegen opzien. Het is echter niet noodzakelijk om minder zout te eten. Je kunt er namelijk voor kiezen om het gewone zout te vervangen met kaliumzout of light zout. Kalium is een mineraal dat helpt bij het regelen van de bloeddruk, wat het dus erg geschikt maakt voor mensen die de hoge bloeddruk willen verlagen.                                      Lees alstublieft de volgende artikel >>>

GA VOOR CALCIUMRIJKE VOEDING

Calciumrijke producten kunnen de bloeddruk op een natuurlijke manier verlagen. Calcium zou namelijk de bloedvaten soepel houden, waardoor deze makkelijker kunnen uitzetten en de bloeddruk lager blijft. Kies bijvoorbeeld voor producten als tofu, verschillende bonen, zalm, broccoli en noten.

GENIET VAN CACAO

Cacao heeft een positief effect op de bloeddruk. Cacao heeft een bepaald stofje in zich wat helpt bij het verwijden van de bloedvaten, wat vanzelfsprekend de bloeddruk doet verlagen. Om deze reden is het helemaal niet zo ongezond om te genieten van pure chocolade met veel cacao.

MEDITEREN VOOR LAGERE BLOEDDRUK

Het verlagen van de bloeddruk hoeft niet alleen met voeding te maken te hebben, ook meditatie speelt hierin namelijk een belangrijke rol. Wanneer je mediteert zorg je ervoor dat je zowel mentaal als fysiek compleet ontspant en kan je afkomen van de stress die je na een stressvolle dag hebt opgebouwd.

Stress is naast een slecht voedingspatroon namelijk een grote boosdoener voor een te hoge bloeddruk.